Interiör

Projekt Villa Strömma

av Etta Blanck

Publicerad

På en klippa i Stockholms skärgård, med utsikt över vattnet, kragar denna fantastiska villa ut bland trädtopparna. Projektet Villa Strömma är utfört av fastighetsutvecklaren Jenny Callenholt, grundare av Q Collective Development, tillsammans med arkitektbyrån Andrén Fogelström och inredningsarkitekt Rebecka Haymoz. Fotograf Nadja Endler. 

Tomten för Villa Strömma har ett fantastiskt läge på en klippa precis invid strömma kanal. Tomten har dramatiska höjdskillnader som blev styrande för husets utformning: ett enplanshus bland trädtopparna som kragar ut över klippan likt LA case study houses.

Husets funktioner är uppdelade i ett L-format huvudhus där rummen är organiserade så att ena längan utgör privata sovrum, medan köket och vardagsrummet öppnas upp mot både utsikt och den inre gården. De generösa takhöjderna och glasade väggarna bjuder in den omkringliggande naturen in i huset. Huvudhuset tillsammans med komplementshuset omgärdar en lugn japansk innergård som knyter ihop husets olika delar och skapar en karaktärsgivande plats med berg i dagen. Byggnaderna är klädda i stående svart träpanel med svarta plåttak.

Till vänster inredningsarkitekt Rebecka Haymoz, till höger fastighetsutvecklare Jenny Callenholt. 

Inredningsarkitekt Rebecka Haymoz arbetade efter idén om att sudda ut gränserna mellan inne och ute. Hon ville skapa en förlängning utav Jennys vision att de nätta huskropparna på ett naturligt sätt skulle ta över klippavsatsen de står på, med en inredning som känns lätt och luftig men som samtidigt är självklar i sin utformning. 

De generösa volymerna i allrum och kök kontrasterades med hjälp av glest sittande takbjälkar betsade i en varm brun ek. Samma ton går igen runt de stora glaspartierna som ramar in panoramavyn mot kanalen och innergården. I den andra, mer privata delen av det L formade huset, flyter tätt sittande ribbor i taket som även de betsades i samma varma ton. En ljust greige kulör valdes till både väggar och tak, där även bokhyllor och garderober har byggts in och målats i samma färg för att inte står ut och ”ta plats”.

Golvet är ljus furu. Socklar i planhyvlad furu. 
Kök från Ballingslöv i färgen ostronbeige.

I badrummen valdes Lindanäs kalksten eftersom den stenen skiftar så mycket i sin marmorering och plockar upp ljus och mörker från miljön runt omkring. "I det här fallet händer det väldigt mycket i naturen utanför fönstret och i samband med det kommer man då också få olika upplevelser varje gång man är i badrummet", säger Rebecka. Även fönsterbänkarna monterades i samma sten.

Jenny Callenholt och Q Collective Development har ett flertal kommande projekt som bland annat innefattar ett bostadsrättsområde med flerbostadshus med gårdskaraktär samt ett platsgjutet betonghus, även dessa projekt på Värmdö.

Lindanäs slipad i 30 cm fallande längder klär badrummen. 

Publicerad