Möt vår inredningsarkitekt

av Shirin Elsworth Magnusson

Publicerad

Berätta lite om dig själv och Östersjösten studio

Mitt namn är Rebecka och jag är inredningsarkitekt och designer på Östersjösten Studio. Genom min design skapar jag upplevelser, möten och historia. Mitt fokus ligger alltid på "människors möten" och jag har en stark nyfikenhet för spatial design. Genom att blanda kontinental stil med nordisk minimalism skapar jag unika projekt som berättar en historia. Jag lägger stor vikt vid detaljer och kvalitet och är ständigt fascinerad av hur inredning kan påverka människors vardag och livssituationer. Med åtta års erfarenhet som inredningsarkitekt är jag tacksam över att få utföra mitt passionerade arbete varje dag.

På Östersjösten Studio strävar vi efter att förena funktionalitet och estetik i varje design, oavsett om det handlar om bostäder eller kommersiella projekt. Vi erbjuder 3D-visualiseringar och 2D-ritningar för att hjälpa våra kunder genom hela byggnadsprocessen.

Vilken erfarenhet har du av att skapa olika typer av badrumsdesign? Kan du ge exempel på ett tidigare projekt?

I ett tidigare projekt, Villa Strömma, skapade jag ett badrum med en långsmal layout. På ena kortsidan fanns ett stort fönster som sträckte sig upp till taket och hade en vacker ekram runt sig. När man stod i badrummet fick man en känsla av att vara bland trädkronorna och vara i ett med naturen. Badkaret var strategiskt placerat för att ge full utsikt mot träden. För detta projekt valde jag vår kalksten Lindanäs eftersom dess struktur påminner om berg och den grå nyansen i stenen reflekterar och fångar upp färger i omgivningen. Varje gång man beträdde badrummet erbjöd det en unik upplevelse, eftersom stenen varierade från livlig till dämpad och mjuk beroende på ljus och skuggor.

Vilka material rekommenderar du för badrumsinredning och varför?

Jag rekommenderar att man i möjligaste mån arbetar med naturmaterial eftersom de åldras vackert. Kalksten, till exempel, har en speciell doft och ger en grundningseffekt. Badrummet handlar inte bara om att bli ren, det handlar också om att få en stund för oss själva och återhämta oss. Man kan titta på olika koncept som exempelvis japanska spa eller hamam, där det finns en ritual i att vara ensam i badrummet. Om man går in i ett hårt och modernt badrum kan det motverka den lugnande effekten som ritualen ska ge. Därför är det viktigt att jobba med material som skapar en avslappnande atmosfär.
Foto: Koen Van Damme, Projekt: Giorgio Rava Studio.

Hur ser din process ut när du skapar en unik design för varje kund?

Inspiration kan dyka upp på olika sätt, antingen genom den sten man vill jobba med eller genom någon annan detalj i badrummet. Det finns en källa av inspiration där olika idéer uppstår. Det finns många viktiga aspekter att ta hänsyn till, men jag försöker särskilt fokusera på balans, ljus och mörker samt positioneringen av kommoden och toaletten. Jag funderar på vad man ser från olika vinklar i badrummet. Jag har en idé om att något ska lysa starkare än de andra elementen. Genom att skapa balans skapar jag harmoni och enkelhet.

Kan ni hjälpa till med planering och design av andra rum i huset förutom badrummet? 

Ja, på Östersjöstens Studio fokuserar vi mest på rum som har sten, så om du planerar att använda sten i något annat rum än badrummet hjälper vi gärna till med planeringen av det.

Vilka aktuella inredningstrender ser du inom badrumsdesign just nu?

Jag ser en stor trend där många återvänder till att använda natursten på golv och väggar. Man rör sig bort från hårda och kalla belysningar och standardiserade sätt att utforma badrum. Människor blir mer äventyrliga i sina designval, vilket jag välkomnar. Det finns en ökning av mer kreativa och unika designer.

Hur anpassar ni er till trender samtidigt som ni skapar tidlösa och hållbara designlösningar?

Genom att skapa något som är tidlöst och klassiskt får man ett rum som känns tidlöst i sig. När man arbetar med naturmaterial kommer de att åldras på ett vackert sätt, precis som vi människor. Vi tar även hänsyn till belysning och harmoni i hela rummet, vilket gör att designen kan vara relevant och aktuell under lång tid utan att kännas föråldrad.

Kan du visa något exempel på hur ni har integrerat populära trender i något tidigare projekt?

En populär trend är att använda neutrala färger och mycket naturliga element. Detta passade perfekt i vårt koncept för en fjällstuga, där vi lyfte fram färgerna från naturen utomhus. Vi jobbade med att kombinera olika texturer på varandra för att skapa en intressant design.
Vi vill gärna höra från dig! Maila oss på studio@ostersjosten.se för att diskutera ditt nästa projekt.

Publicerad