Olika ytbehandlingar

av Shirin Elsworth Magnusson

Publicerad

Mattslipad yta

Den mattslipade ytan är mjuk och slät med obetydliga slipränder. Detta är den mest använda ytbehandlingen och passar väl i alla typer av inomhusmiljöer. Golvytan blir med tiden ännu finare vid normalt slitage. Användningsområden inkluderar väggar, golv, köksbänkar, och terrasstopp.

Borstad yta

En borstad yta erhålls genom roterande, diamantbelagda borstar. Ytan blir strukturerad och samtidigt len, med reliefverkan beroende på stentyp. Denna behandling ger en rustik känsla och är tålig, vilket gör den lämplig både inomhus och utomhus som golv- och väggmaterial.

Diamantfräst yta

Diamantfräsning är det första steget vid en slipning och resulterar i en helt slät, sträv, och samtidigt sammetslen yta. Ringformade slipränder kan förekomma, och denna behandling är mindre hal än slipade och polerade ytor. Används både inomhus och utomhus.

Hyvlad yta

En hyvlad yta skapas med ett hyveljärn som skrapar stenytan och ger olika grova ytor med repad, randig struktur. Detta skapar en dekorativ effekt och kan variera i grovhet beroende på inställning. Hyvlad natursten kan användas både inomhus och utomhus och ger stenen ett diskret mönster och råare ton.

Natursten är ett mångsidigt och vackert material som kan förädlas genom olika ytbehandlingar för att uppnå önskade visuella och funktionella effekter. Ytbehandlingarna på natursten erbjuder en mångfald av valmöjligheter för att anpassa stenens utseende och användningsområden efter individuella behov och önskemål. Varje behandling lämnar sin unika prägel på stenen och ger den en unik karaktär över tid.

Publicerad