Interiör

Gotländsk kalksten Norrvange

av Etta Blanck

Publicerad

Berg och klippor är som fotonegativ som fångar perioder i jordens utveckling och som kan framkallas flera miljoner år senare. Den gotländska kalkstenen avslöjar att Sverige för 400 miljoner år sedan låg nära ekvatorn. Gotland var då en tropisk ö som låg i ett hav med korallrev och många alger, musslor, sjöliljor och andra djurarter. Dessa arter återfinns nu som fossiler i våra kalkstensgolv- och väggplattor!

Enligt historien började kalkstenen Norrvange att brytas som byggnadssten redan under 800-talet, men det var först senare, under Hansatiden, som Gotland fick en större roll inom stenhandeln. Detta eftersom Gotland var en geografiskt lämplig handelspunkt. Sedan 1954 bryts och förädlas stenen hos det lokala familjeföretaget Slite Stenhuggeri, som än idag är den enda producenten av äkta Norrvange. Dessvärre florerar det idag flertal piratkopior i granitkeramik med liknande namn och utseende, men inget kan jämföras med det äkta materialet. Kalkstenen Norrvange är väletablerad och omtyckt i såväl Sverige som Europa för dess varma ljusa färger. Stenen är ett kulturarv som med sina färger, fossiler och växter berättar en historia om Sveriges och Gotlands natur för 400 miljoner år sedan.

Att inreda med Norrvange

Man kan göra mycket med ett hållbart material i ljusa och varma toner. Vanligen ser man Norrvange på golv och väggar, men stenen används flitigt även som bänkskiva och fönsterbräda. Oavsett om man eftersträvar en lantlig känsla eller ett modernt intryck passar stenen utmärkt. Dess nyans och struktur skapar en varm känsla varhelst man lägger den och den är skön att gå på.

För dig som planerar att lägga Norrvange på golvet finns det flera inredningsaspekter att tänka på. Inledningsvis påverkar formatet och dess riktning upplevelsen av rummet. Kvadratiska plattor i exempelvis 30x30 cm kan kännas mer modernt, medans fallande längder kan uppfattas mer klassiskt. Man kan med fördel också fundera över riktningen på stenplattorna. Ett alternativ är att lägga de fallande längderna så att de följer rummets riktning, då uppfattas rummet som långt och smalt. Om man istället lägger plattorna på tvären kommer takhöjden uppfattas som högre. Vill man förstärka en rörelse eller gångriktning, som till exempel i en hall, kan man med fördel välja att lägga plattorna i rummets riktning. Om man istället lägger stenen i ett rum där man bara är så kan det vara fint att lägga plattorna på tvärsen.

Badrum hos vår danska kund Line Borella. Badrum på hotellet Ett Hem, design Landström Arkitekter.

När man lägger stenen finns det dessutom många valmöjligheter vad gäller färgtänk. Att inreda med ett monokromatisk färgschema, det vill säga ton i ton med stenens basfärg, skapar symbios i rummet som ger en harmonisk känsla. Stony Ground No.211 eller School House White No.291 från Farrow & Ball är neutrala kulörer som går ton i ton med Norrvange. Vill man matcha stenen med kakel, passar Grynna White från Höganäs bra.

Är man ute efter mer intryck och liv i rummet, kan man välja att bryta av med accentfärger som kontrasterar till stenen. En fin sådan kombination är till exempel att använda kornblåa eller röda textilier, objekt eller möbler i rummet. Farrow & Ball’s Drawing Room Blue No.253 kontrasterar fint till Norrvanges nyans och struktur. 

Interiör och möbeldesigner Maria Osminina. Villa Överby av John Robert Nilsson.

Att kombinera Norrvange med andra naturmaterial såsom till exempel ek eller valnötsträ är otroligt fint. Ekträets ljusa naturfärg i kombination med Norrvanges nyanser skapar en skandinavisk naturenlig känsla. Eftersträvar man ett mer exklusivt och kontrasterande intryck passar valnötsträ utmärkt. Dess mörkbruna ton och ådring gör sig väldigt bra tillsammans med Norrvanges milt sandgrå färg och struktur. 

Norrvange mattslipad och obehandlad ek. Nordisk känsla med ljust trä och beige golv hos Line Frier, fotograf Peter Kragballe.
Vacker kombination av Norrvange mattslipad och valnötsträ.

Publicerad